Nasze Miody

Miód gryczany

Można powiedzieć, że miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych miodów. Jego intensywnego aromatu i smaku nie da się pomylić z niczym innym. Podobnie jak barwa – odcienie brązu (o większej lub mniejszej intensywności) dają się rozpoznać niemalże od razu!

Miód gryczany jest przysmakiem, który ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie każdemu będzie smakować – ale jeśli trafi w Twój gust, nie będziesz mieć ochoty próbować już innych! Ostry, słodki, lekko piekący – tak najlepiej można określić smak miodu gryczanego!

Jakie są właściwości miodu gryczanego? Przede wszystkim korzystnie wpływa na wzrok – jeśli więc zauważasz pogorszenie tego zmysłu, warto włączyć miód gryczany do swojej diety. Co więcej, przeciwdziała odwapnieniu kości (osteoporoza) i miażdżycy, a ponadto uszczelnia naczynia krwionośne. To nie koniec jego prozdrowotnych właściwości – działa oczyszczająco na wątrobę (również ją odtruwa), poprawia przyswajalność witaminy C i wzmacnia układ odpornościowy. Jak to miód – wykazuje też wysokie właściwości antybiotyczne. Zawiera również sporą ilość magnezu i żelaza. To nie koniec – miód gryczany przyspiesza również gojenie ran!

Ciekawi Cię, jak smakuje miód gryczany? Sprawdź, czy nasz przypadnie Ci do gustu. Może to być bardzo ciekawy eksperyment!