Nasze Miody

Miód wielokwiatowy

Pozwól, że zdradzimy pewien sekret dotyczący miodu wielokwiatowego. Jeśli cierpisz na wiosenne alergie, koniecznie spróbuj wprowadzić go do swojego jadłospisu. Pomoże Ci lepiej znieść działanie pyłków!

To nie jedyne właściwości miodu wielokwiatowego. Zanim jednak do nich przejdziemy, warto wspomnieć o jednej kwestii – i miód wielokwiatowy ma swoje rodzaje. Ten wyrabiany wiosną świetnie sprawdzi się po prostu jako zastrzyk energii, dzięki łatwo przyswajalnym węglowodanom. Poprawia nastrój, złagodzi nerwy. Ten późny, wytwarzany latem wykazuje lepsze właściwości antybakteryjne, dlatego świetnie sprawdzi się jako pomoc w walce z zaburzeniami układu pokarmowego i oddechowego.

Miód wielokwiatowy jest świetnym środkiem na obniżenie ciśnienia tętniczego. Wspomaga pracę serca, polepsza krążenie.

Nie możemy zapomnieć również o klasycznym zastosowaniu miodu – w walce z przeziębieniem! Dodaj go do herbaty pamiętając, żeby ta miała maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Inaczej miód doda napojowi walorów smakowych, ale niestety, nie przekaże dalej swoich cennych, prozdrowotnych właściwości.

Jak rozpoznać miód wielokwiatowy? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Każdy słoiczek będzie się nieco różnić – i smakiem, i wyglądem. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z pyłków różnych kwiatów – pszczelarze nie mają kontroli nad tym, w jakiej proporcji w którym słoiczku znajdzie się dany pyłek. I to właśnie czyni miód wielokwiatowy wyjątkowym! Spróbuj naszego miodu wielokwiatowego – przyjdź do nas!