Nasze Miody

Miód akacjowy

To, co charakteryzuje miód akacjowy to jego jasna barwa – dlatego na ogół jest prosty do rozpoznania. Pozyskiwany jest z białej lipy (robinii akacjowej), łagodny w smaku, dlatego jest ulubieńcem dzieci! Bardzo wolno się krystalizuje – może trwać to nawet miesiące. Gdy jednak ten proces dobiegnie końca, miód nabiera innej barwy – żółtej albo kremowej. Warto też wspomnieć o jego kwiatowym, intensywnym zapachu!

Właściwości miodu akacjowego to m.in. pomoc w regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku (i fizycznym, i psychicznym – zawiera sporo węglowodanów, które są wyjątkowo łatwo przyswajalne). Pomaga też w kłopotach z przemianą materii, reguluje też trawienie i zapobiega zaparciom. Jest wskazany podczas walki z bezsennością. Działa na żołądek jak osłona – dobrze więc sprawdzi się przy kłopotach z nadkwaśnością!

Wspomoże też pracę nerek, chroniąc je przed różnego rodzaju infekcjami, chętnie też wykorzystywany w walce z chorobami skóry. W porównaniu do innych miodów wykazuje niewielkie właściwości antybiotyczne czy antybakteryjnie, ale za to świetnie uśmierza ból i radzi sobie z ranami!

Zastąp nim biały cukier, dodaj odrobinę do koktajlu, jogurtu czy owsianki. Uwzględniając miód akacjowy w swoim jadłospisie dbasz o swoją odporność.

A my serdecznie zachęcamy Cię do spróbowania miodu akacjowego naszej produkcji – odwiedź nas po swój słoiczek!