Miód faceliowy
Miód faceliowy ma szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia odporność, warto więc wzbogacić o niego codzienny jadłospis, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Reguluje również ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie układu pokarmowego, jest dobrym kompanem w walce z wrzodami żołądka czy chorobami dwunastnicy. Będzie też świetnym sprzymierzeńcem przy łagodzeniu objawów astmy oskrzelowej. Właściwości miodu faceliowego to też m.in. pomoc w regeneracji organizmu po ciężkim wysiłku – zarówno fizycznym, jak i intelektualnym.
Miód faceliowy nazywany jest drogocennym. Ma piękną, jasną barwę i delikatny smak. Możesz wyczuć również lekko kwaskowe nuty, nie są one jednak dominujące. Będzie świetnym dodatkiem na kanapkę, do owsianki, ciast, deserów. Z powodzeniem zastąpi biały cukier. Jest to zdrowy, pełen składników odżywczych zamiennik. To nie koniec jego zastosowań – wiele pań chwali sobie miód faceliowy jako dodatek w kosmetyce! Wykorzystywany w peelingach do ciała i ust, maseczkach na twarz i do włosów – odżywi, nawilży i będzie przepięknie pachnieć! Miód faceliowy zawdzięcza swoją nazwę kwiatom facelii, która przez pszczelarzy nazywana jest królową miododajnych roślin. Ta najpopularniejsza to facelia niebieska – ma piękną barwę. Jak nietrudno się domyślić, nieznacznie wpływa na kolor miodu – czasem można zauważyć delikatne odcienie zieleni! W ulach nierzadko pozostaje niebieska pierzga – wygląda przepięknie!
Spróbuj króla wśród miodów – sprawdź, jak smakuje nasz miód faceliowy!