Miód rzepakowy
Miód rzepakowy jest bardzo popularny w Polsce. Nic dziwnego – jest pyszny, ma piękny kolor, nie jest trudno dostępny. Kwiaty rzepaku zdobią wiele łąk i pól, wykorzystywane są na szereg sposobów – i oczywiście, chętnie odwiedzane są przez pszczoły!
Miód rzepakowy będzie świetnym zamiennikiem białego cukru, dodatkiem do pieczywa, owsianki czy jogurtu. Jak wspomnieliśmy – wspaniale smakuje, ale to nie jedyna rzecz, którą ma do zaoferowania. Smak to jedno – a jego prozdrowotne właściwości to drugie!
Przede wszystkim pomaga przy schorzeniach układu krążenia. Będzie Cię też wspierać w kłopotach z sercem. Reguluje układ gastryczny, pomoże przy wszelkich stanach zapalnych spowodowanych przez wrzody. Jest też nieocenionym bohaterem w walce z katarem i innymi infekcjami. Wspomaga pracę wątroby. Ma wszystko, co potrzeba do budowy tkanki kostnej.
Pomoże w walce z infekcjami, świetnie się nada do opatrywania różnego rodzaju ran i skaleczeń! Działa bakteriobójczo, łagodzi objawy kaszlu.
Miód rzepakowy rozpoznasz po jasnym, żółtym, słomkowym kolorze i fakcie, że krystalizuje się wyjątkowo szybko! Jako ciekawostkę dopowiemy, że czasami nawet nie zdążymy umieścić go w słoiku, ponieważ skrystalizował się już w plastrze!
Pamiętaj, że miody są bardzo kaloryczne, doskonale więc sprawdzą się jako pomoc po wysiłku fizycznym czy intelektualnym. Sprawdź, jak smakuje nasz miód rzepakowy!