Oferta

poznaj naszą ofertę!

Miło nam, że tu jesteś - zapraszamy Cię do świata naszych miodów naturalnych! W naszej ofercie posiadamy miód pszczeli, pyłek, pierzgę, propolis, odkłady pszczele - jednak to nie wszystko. Chętnie dzielimy się swoją wiedzą - możesz więc nabyć u nas również pakiet szkoleniowy!

Miód pszczeli - różne rodzaje

Wiesz, że to właśnie miód jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmem? I to wszystko z natury - bez ingerencji człowieka. Naturalny antybiotyk, cudowna słodycz, używany do mierzenia się z najbardziej paskudnym przeziębieniem, jak i do przygotowania aromatycznych, pysznych wypieków. Miód niejedno ma imię - i niejedno zastosowanie! 🙂

Pyłek pszczeli – co możesz z nim zrobić?

Miód to nie jedyny skarb pozyskiwany z pasieki , na uwagę zasługuje również pyłek pszczeli. Pyłek wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych, ze względu na bogaty i wszechstronny skład, pyłek pszczeli jest chętnie stosowany zarówno do celów medycznych, jak i kosmetycznych. Jego systematyczne spożywanie pobudza odporność. Wpływa również na prawidłowe działanie układu krwionośnego i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Doskonale działa także na stan skóry, paznokci i włosów.

Co to jest pierzga?

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Pierzga służy pszczołom do karmienia najbardziej potrzebujących i wartościowych osobników takich jak larwy (czerwiu otwartego), młode pszczoły czy matki.

Wskazania do podawania pierzgi: niedokrwistość, choroby jelit, choroba nadciśnieniowa, choroby układu nerwowego, cukrzyca, brak łaknienia, stany wyczerpania psycho-fizycznego oraz okresy rekonwalescencji po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych.

Propolis – jakie ma właściwości?

Kit pszczeli jest wytwarzany przez pszczoły z substancji żywicznych. Mechanizm przekształcania tych surowców w propolis nie został jeszcze do końca poznany, wiadomo jednak, że w procesie powstawania kitu ma udział wydzielina pszczelich gruczołów żuwaczkowych i gardzielowych.

W naturalnych siedzibach pszczół kit jest materiałem budulcowym. Robotnice używają go do doklejania plastrów z miodem do stropu gniazda. W przypadku pszczół zamieszkujących ule propolis jest wykorzystywany do impregnowania ścian i polerowania komórek w plastrach. Uszczelnianie i konserwacja powierzchni to nie jedyne zastosowania kitu pszczelego. Ponieważ ma on właściwości dezynfekujące, służy pszczołom do ochrony przed drobnoustrojami, takimi jak bakterie, wirusy i grzyby – stąd propolisowe chodniczki przy wlotach do uli. Znane są nawet przypadki, gdy robotnice, nie mogąc pozbyć się zwłok zabitego intruza, oblepiały go kitem i woskiem, co skutecznie hamowało proces rozkładu.

W skład kitu pszczelego wchodzi ponad 300 związków organicznych, dzięki czemu jego zastosowanie w medycynie jest bardzo szerokie. Propolis działa antyseptycznie, regenerująco i wspomaga ogólną odporność organizmu. Stanowi skuteczny środek w zwalczaniu grzybic różnego typu – można stosować go m.in. w kuracji drożdżycy, pleśniawki, grzybicy stóp i paznokci. Ze względu na działanie antybiotyczne zaleca się używać go w roli substancji wspomagającej leczenie schorzeń układu oddechowego – przeziębienia, anginy, zapalenia oskrzeli i płuc. Jest polecany również astmatykom. Przynosi ulgę w kaszlu, bólach gardła i stanach zapalnych jamy ustnej. Łagodzi bóle zębów, przyspiesza leczenie stanów zapalnych dziąseł i ropni. Jest stosowany nawet w ropnym zapaleniu kości.

Wosk pszczeli

Obok miodu, jest jednym z najbardziej znanych produktów pszczelarskich. Przez całe wieki wosk pszczeli był wykorzystywany do produkcji pachnących świec na użytek domowy i liturgiczny. Wosk pszczeli produkują pszczoły robotnice, i to te młode, zwykle 14-dniowe.

Proces wytwarzania wosku wygląda bardzo spektakularnie, robotnice skupiają się bowiem w większych grupach, łącząc się ze sobą odnóżami, i tworzą w ten sposób długie łańcuchy. Dzięki temu temperatura ich odwłoków podnosi się o kilka stopni i są one w stanie wytworzyć wosk. Po zakończonym procesie wszystkie robotnice przelatują w miejsce wytwarzania plastra miodu. Tam przenoszą wydzielinę z gruczołów do otworu gębowego i za pomocą żuwaczek formują płatki wosku. Im pszczoły stają się starsze, ich gruczoły woskowe zanikają.

odkłady pszczele

Odkład pszczeli to młoda rodzina utworzona poprzez osłabienie rodziny produkcyjnej. Dokonuje się jej poprzez odłożenie kilku ramek obsiadanych przez pszczoły, najczęściej bez matki. Tę dodaje się do młodej rodziny potem