poznaj naszą ofertę!
Miło nam, że tu jesteś - zapraszamy Cię do świata naszych miodów naturalnych! W naszej ofercie posiadamy miód pszczeli, pyłek, pierzgę, propolis, odkłady pszczele - jednak to nie wszystko. Chętnie dzielimy się swoją wiedzą - możesz więc nabyć u nas również pakiet szkoleniowy!
Miód pszczeli - różne rodzaje
Wiesz, że to właśnie miód jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmem? I to wszystko z natury - bez ingerencji człowieka. Naturalny antybiotyk, cudowna słodycz, używany do mierzenia się z najbardziej paskudnym przeziębieniem, jak i do przygotowania aromatycznych, pysznych wypieków. Miód niejedno ma imię - i niejedno zastosowanie! 🙂
Pyłek pszczeli – co możesz z nim zrobić?
Miód to nie jedyny skarb pozyskiwany z pasieki , na uwagę zasługuje również pyłek pszczeli. Pyłek wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych, ze względu na bogaty i wszechstronny skład, pyłek pszczeli jest chętnie stosowany zarówno do celów medycznych, jak i kosmetycznych. Jego systematyczne spożywanie pobudza odporność. Wpływa również na prawidłowe działanie układu krwionośnego i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Doskonale działa także na stan skóry, paznokci i włosów.
Co to jest pierzga?
Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Pierzga służy pszczołom do karmienia najbardziej potrzebujących i wartościowych osobników takich jak larwy (czerwiu otwartego), młode pszczoły czy matki.Wskazania do podawania pierzgi: niedokrwistość, choroby jelit, choroba nadciśnieniowa, choroby układu nerwowego, cukrzyca, brak łaknienia, stany wyczerpania psycho-fizycznego oraz okresy rekonwalescencji po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych.
Propolis – jakie ma właściwości?
Kit pszczeli jest wytwarzany przez pszczoły z substancji żywicznych. Mechanizm przekształcania tych surowców w propolis nie został jeszcze do końca poznany, wiadomo jednak, że w procesie powstawania kitu ma udział wydzielina pszczelich gruczołów żuwaczkowych i gardzielowych.W naturalnych siedzibach pszczół kit jest materiałem budulcowym. Robotnice używają go do doklejania plastrów z miodem do stropu gniazda. W przypadku pszczół zamieszkujących ule propolis jest wykorzystywany do impregnowania ścian i polerowania komórek w plastrach. Uszczelnianie i konserwacja powierzchni to nie jedyne zastosowania kitu pszczelego. Ponieważ ma on właściwości dezynfekujące, służy pszczołom do ochrony przed drobnoustrojami, takimi jak bakterie, wirusy i grzyby – stąd propolisowe chodniczki przy wlotach do uli. Znane są nawet przypadki, gdy robotnice, nie mogąc pozbyć się zwłok zabitego intruza, oblepiały go kitem i woskiem, co skutecznie hamowało proces rozkładu.
W skład kitu pszczelego wchodzi ponad 300 związków organicznych, dzięki czemu jego zastosowanie w medycynie jest bardzo szerokie. Propolis działa antyseptycznie, regenerująco i wspomaga ogólną odporność organizmu. Stanowi skuteczny środek w zwalczaniu grzybic różnego typu – można stosować go m.in. w kuracji drożdżycy, pleśniawki, grzybicy stóp i paznokci. Ze względu na działanie antybiotyczne zaleca się używać go w roli substancji wspomagającej leczenie schorzeń układu oddechowego – przeziębienia, anginy, zapalenia oskrzeli i płuc. Jest polecany również astmatykom. Przynosi ulgę w kaszlu, bólach gardła i stanach zapalnych jamy ustnej. Łagodzi bóle zębów, przyspiesza leczenie stanów zapalnych dziąseł i ropni. Jest stosowany nawet w ropnym zapaleniu kości.
Wosk pszczeli
Obok miodu, jest jednym z najbardziej znanych produktów pszczelarskich. Przez całe wieki wosk pszczeli był wykorzystywany do produkcji pachnących świec na użytek domowy i liturgiczny. Wosk pszczeli produkują pszczoły robotnice, i to te młode, zwykle 14-dniowe.Proces wytwarzania wosku wygląda bardzo spektakularnie, robotnice skupiają się bowiem w większych grupach, łącząc się ze sobą odnóżami, i tworzą w ten sposób długie łańcuchy. Dzięki temu temperatura ich odwłoków podnosi się o kilka stopni i są one w stanie wytworzyć wosk. Po zakończonym procesie wszystkie robotnice przelatują w miejsce wytwarzania plastra miodu. Tam przenoszą wydzielinę z gruczołów do otworu gębowego i za pomocą żuwaczek formują płatki wosku. Im pszczoły stają się starsze, ich gruczoły woskowe zanikają.