Miód ze spadzi iglastej
Miód ze spadzi iglastej wygląda bardzo charakterystycznie – ma szaro-zielonkawy kolor. Pachnie lasem, smakuje dość intensywnie. Ma wielu zwolenników!
Czy wiesz, czym jest spadź, z której produkowany jest ten rodzaj miodu? Jest to sok drzewny, przetworzony przez owady. Dlatego też miód spadziowy znacznie się różni od miodów nektarowych!
Miód ze spadzi iglastej jest delikatniejszy w smaku od innych jemu podobnych. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ krwionośny, wzmacnia mięsień sercowy, zapobiega miażdżycy. Łagodzi stany zapalne nerek i układu moczowego. Przyspiesza trawienie, poprawia perystaltykę jelit. Miód spadziowy to cenne źródło potasu i fosforu, działa kojąco na układ nerwowy, niwelując stan napięcia i niepokoju. Jego regularne stosowanie przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, poprawia kondycję stawów.
Co ważne, miód spadziowy będzie niwelował trujące skutki palenia tytoniu czy picia alkoholu. Pomoże też przy uporczywym kaszlu i przeziębieniu, a także przy astmie. Niestraszna mu również kamica nerkowa – stąd wiemy, że warto mieć go w swojej spiżarni!
Jak jeść miód ze spadzi iglastej? Używaj go jako słodzidła do kawy, herbaty, a nawet ciast i innych deserów. Dodaj trochę do owsianki, jogurtu. Jego smak i aromat z pewnością wzbogaci posiłek! Wykorzystaj go też jako dodatek do dressingu do sałatki oraz… Marynaty do mięs!
Zachęcamy Cię do spróbowania naszego miodu ze spadzi iglastej. Wprowadź las do swojego domu!